• No hi ha productes al carret.
Botiga Botiga

Blog

El blog del Menuari

6/7/2017

“Un nen sense una dieta equilibrada ni hàbits saludables tindrà més dificultats per gestionar les emocions”

Compartir: Facebook / Twitter
20170705_Anna Rallo
Anna Rallo, Psicopedagoga, Mediadora, Facilitadora i Formadora

20170705_ foto_Anna Rallo

 

 

 

La psicopedagoga Anna Rallo va iniciar la seva trajectòria professional tractant a nens amb altes capacitats. Inicialment el seu treball es centrava en les facultats intel·lectuals d’aquests nens, però amb el pas del temps, va anar aprofundint en la persona i en la seva part emocional. Actualment, està plenament dedicada a l’educació emocional i exerceix com a mediadora, facilitadora i formadora.

 

Com es treballa l’educació emocional?

Per treballar l’educació emocional és fonamental prendre consciència de les nostres emocions. Hem de ser capaços d’identificar com les vivim i com ens afecten en la nostra vida. Aquestes emocions no sempre ens generen benestar, ja que podem sentir ràbia o tristesa i actuar sota la seva influència. Però únicament a partir de la presa de consciència serem capaços de valorar si ens agrada la manera com vivim o com ens relacionem. Després d’aquest primer pas, podem començar a treballar per canviar coses.

 

Quin paper juguen els pares en l’educació emocional dels seus fills?

És fonamental. Des de les escoles també treballem l’educació emocional dels nens, però el paper dels pares és determinant. A més, l’educació emocional dels nens no consisteix únicament en ajudar als nostres fills, també és molt important realitzar un exercici d’introspecció per determinar com vivim nosaltres com a adults les emocions.

 

Com podem fer-ho?

Es tracta de ser coherent. Un exemple molt senzill, podem educar els nostres fills cap a la generositat i incentivar-los a que comparteixin les seves coses, però si nosaltres no prediquem amb l’exemple, perdrem credibilitat davant seu. Amb les emocions és molt semblant, hem de ser capaços d’identificar les nostres emocions i analitzar com ens condicionen per poder ajudar els nens a gestionar les seves.

I com podem fomentar una educació emocional en positiu en els nens?

Des del respecte i legitimant totes les emocions. Hem de saber identificar les emocions dels nens per aprendre a gestionar-les, tot i que no generin benestar. No podem amagar, ni negar cap emoció. Si les identifiquem i legitimem podem brindar eines i habilitats perquè puguin millorar.

 

Quin paper juga la salut i, en concret, l’alimentació en l’educació emocional dels nens?

És un element bàsic. Un nen sense una dieta equilibrada ni hàbits saludables tindrà més dificultats per gestionar les emocions. Els bons hàbits estan relacionats amb un estil de vida més equilibrat, la qual cosa contribueix indiscutiblement a una millor gestió de les emocions.

 

Ens podries posar algun exemple?

Recordo a un nen que es mostrava trist i amb diferents problemàtiques a nivell familiar i escolar. Vam estar analitzant el seu cas des de diferents perspectives per ajudar-lo, fins que vam descobrir que la seva dieta estava completament condicionada per la ingesta de patates. En funció d’això, vam començar a equilibrar la seva alimentació i ens vam adonar que amb aquest canvi es van anar solucionant la major part dels seus problemes.

 

Per acabar, ja que ens trobem a l’estiu. Pots recomanar plans per fer amb la família que ajudin a fomentar una educació emocional positiva?

Realitzar excursions en família en espais oberts i a l’aire lliure. Podem dissenyar plans combinant mar i muntanya… sempre en funció de les possibilitats físiques dels nens. És una gran oportunitat per a fer exercici, estrènyer vincles i millorar la comunicació. Hem de tenir en compte que, en molts casos, el dia a dia ens deixa poc espai per a fer activitats, i l’estiu resulta una excel·lent oportunitat per fomentar aquest tipus de vivències.

Compartir: Facebook / Twitter