• No hi ha productes al carret.
Botiga Botiga

Blog

El blog del Menuari

6/10/2016

Menja avellanes!

Compartir: Facebook / Twitter
Menuari_fruita-seca
Ja m’ho deia el Lluís Gavaldà quan era adolescent: “Menja avellanes, són de Constantí, són del meu país”. En aquell moment, però,no li vaig fer cas doncs les avellanes, igual que la resta de varietats de fruita seca, no formaven part de la dieta habitual de qualsevol persona que volgués mantenir mínimament el tipet.

Tot i així, actualment nombrosos estudis en recomanen el seu consum diari, i no perquè siguin de Constantí, que també, sinó sobretot pels seus efectes beneficiosos per a la nostra salut.

 

La fruita seca conté un elevat percentatge de greixos, sí, és cert, però tan cert com que els greixos són un macronutrient imprescindible per al bon funcionament de l’organisme (fins i tot per a persones que es volen aprimar).

 

Existeixen tres tipus de greixos:

 

  • _ Greixos saturats: són importats per a l’organisme, però consumits en excés poden elevar el grau de colesterol dolent (LDL). Es troben en carns, embotits, greix de la llet de vaca, mantega, formatge, nata, greixos de productes de pastisseria industrial, oli de coco i de palma.

 

  • _ Greixos monoinsaturats i poliinsaturats: són els greixos de millor qualitat, presents en olis vegetals (excepte coco i palma), el peix (omega-6 i omega-3) i la fruita seca.

 

 

Però per què és tan important menjar fruita seca?

Els greixos presents a la fruita seca tenen un paper primordial en la salut cardiovascular i en el control del colesterol. També és una excel·lent font de proteïna vegetal, aproximadament el 20% de la seva composició, i és molt rica en fibra, vitamines i minerals.

L’ametlla és un antisèptic natural per al budell i és bona per a l’equilibri nerviós. Té un paper important en la prevenció de certs tipus de càncer, malalties coronàries i cataractes. També és rica en calci.

L’avellana actua contra l’envelliment cel·lular i aporta magnesi als músculs.

Les nous són reconstituents molt recomanables per a l’anèmia, sobretot en nens, i tenen un important efecte antioxidant.

El festuc i el cacauet tenen una funció protectora del sistema cardiovascular.

 

Es recomana sobretot el consum diari (un grapat) de nous, avellanes, ametlles, festucs o altres. Si és possible al natural o torrats, i millor evitar la fruita fregida, amb sal o amb sucre.

Les possibilitats culinàries són moltes! Es poden barrejar amb iogurt, musli, en amanides, salses o postres (de músic, torrons, panellets, carquinyolis, coques, galetes…). I barrejades amb fruita fresca són ideals per matar el cuc en excursions o quan els nens surten de l’escola.

Així que (millor tard que mai), aquesta vegada, Lluís, et faré cas!

Font: FAROS Sant Joan de Déu.

Compartir: Facebook / Twitter