• No hi ha productes al carret.
Botiga Botiga

Blog

El blog del Menuari

11/1/2018

“L’Unschooling no redueix l’aprenentatge a unes hores al dia, sinó que l’integra com a part de la vida”

Compartir: Facebook / Twitter
unsplash-logoCharisse KenionFoto: Charisse Kenion
Nitdia Aznárez és una mare de família que després de portar els seus fills a diferents escoles va adonar-se que no eren del tot feliços. Anar a viure a Escòcia va acabar de decidir-la a experimentar l’educació des de casa, i començar a posar en pràctica una opció que a molts països de parla anglesa està regulada i reconeguda. Des d’aleshores explica la seva experiència en el bloc 3macarrons.

En què consisteix l’Unschooling?

La paraula “Unschooling” ve a significar el contrari d’escolarització. Aquesta opció educativa no redueix l’aprenentatge a unes hores al dia, sinó que l’integra com a part de la vida i, a més, no es regeix per un currículum estructurat. La majoria de famílies que eduquem a casa creiem que el mètode tradicional d’aprenentatge davant d’un professor no funciona per als nostres fills. Per tant, el que fem és, seguint els interessos dels infants, i a partir del nivell en què es troben, acompanyar-los en el seu creixement.

 

Quins van ser els motius que us van portar a prendre la decisió de deixar l’educació tradicional?

El meu fill gran va anar provant diferents escoles, des de públiques, lliures, que fomentaven l’ensenyament per projectes… Però fins i tot en escoles que com a mare m’agradaven molt i amb les quals m’hi involucrava, vèiem que ell no hi estava content. Vam arribar a la conclusió que és molt complicat donar resposta a les necessitats de cada nen a les escoles, ja que hi un professor que s’ha de dedicar al mateix temps a 20 alumnes. Aleshores vam marxar a viure a Escòcia, en un moment que ja ens havíem plantejat fer un canvi. En aquest país vam trobar-nos que les escoles fomenten especialment l’autoritat o la doctrina, la qual cosa ens va ajudar a acabar de decidir-nos per iniciar l’aprenentatge a casa.

 

Com assumeixen als nens aquest canvi?

Al principi és possible que els nens estiguin desmotivats i no tinguin inquietuds, ni ganes de fer res més que veure la TV. S’ha de passar per un procés de des escolarització, tant pels pares com pels fills. Superat aquest període els nens comencen a tenir ganes de fer i descobrir moltes altres coses o fins i tot resoldre problemes de matemàtiques. De fet, això és el que ha passat a casa meva.

 

Quins creus que son els avantatges de l’aprenentatge a casa?

El principal avantatge és la flexibilitat. No hi ha ningú al darrera, no ens posen limitacions… Per tant, pots donar resposta individualitzada al que necessita cada un dels teus fills. L’observació per a mi és la millor eina, ja que d’aquesta manera puc proposar fer coses que els poden ajudar o complementar per donar passos que van més enllà del que s’aprèn a l’escola. El nostre ritme de vida abans el marcava el rellotge i tot estava compromès a un horari, ara vivim d’una manera més relaxada i tranquil·la.

 

Com és el vostre dia a dia?

No tenim dos dies iguals, intentem fer moltes activitats fora de casa. Entre setmana passem dos o tres dies a l’exterior. Per exemple, els dilluns ens trobem amb altres famílies que practiquen l’educació fora de l’escola i preparem activitats, o els dimecres fem una sessió de bosc-escola. A més, els meus fills sempre han fet extraescolars, algunes han durat més que d’altres, però han provat coses tan variades com programació, ballet, danses escoceses, piano… També és necessari deixar espais per a la improvisació i seguir un ritme tranquil per poder fer en cada moment el que sentim i considerem millor.

 

Quines habilitats adquireixen a diferencia dels nens que van a l’escola?

No hi ha una recepta per a tothom. El que si que és cert que els nens que no van a l’escola han tingut l’opció de desenvolupar els seus interessos, descobrir els seus dons, créixer i formar part de la societat, perquè es relacionen amb persones de totes les edats, des de nens fins adults, gràcies a que participen en el meu dia a dia. A més, tenen l’oportunitat de descobrir coses aparentment tan senzilles que passen a la llar, com que els lavabos o els vidres s’han de netejar, una cosa que els nens escolaritzats no sempre en son conscients ja que passen moltes hores fora de casa i se’ls hi fa difícil percebre aquests detalls. Penso que és un tipus d’aprenentatge que els acosta molt més al funcionament del món real.

 

Com ensenyes als teus fills? Quines metodologies utilitzes?

A mi no m’agrada gaire parlar de mètodes, perquè sovint la gent es queda amb la part més material de les metodologies, però no amb la ideologia que hi ha al darrera, cosa que també passa a les escoles. Més que lligar-me a una en concret, m’agrada explotar les diferents opcions en funció de la necessitat o la situació amb la qual ens trobem. A casa per exemple, posem en pràctica algunes pedagogies alternatives com el mètode Waldorf o Montessori. Tot i així, penso que tenim materials molt interessants al nostre abast i el que cal és utilitzar-los en el moment que considerem més adequat.

 

Si voleu saber més sobre aquest tema, us recomanem el seu bloc 3macarrons o bé:

http://www.homeschoolingspain.com

Article al Diario de la Educación

Compartir: Facebook / Twitter