• No hi ha productes al carret.
Botiga Botiga

Blog

El blog del Menuari

11/7/2016

L’estiu, quin avorriment!

Compartir: Facebook / Twitter
menuari_vacancesFoto:Menuari
No sé vosaltres, però el record que tinc jo dels meus deures d’estiu quan era petita es concentra sempre en la primera setmana de setembre, quan de cop m’adonava que ho tenia tot per fer i evidentment, em venien tots els mals. La resta de setmanes eren una barreja de piscina, calor, jocs al carrer i avorriment

Ara, en canvi, omplim els nens amb deures i quaderns d’estiu, com si l’únic mètode d’aprenentatge vàlid fos en format acadèmic, i organitzem constantment activitats perquè no s’avorreixin (cosa esgotadora, per cert…).

Doncs bones notícies per als pares que, com jo, necessiten descansar una mica! Molts psicòlegs i experts en educació afirmen que és bo que els nens s’avorreixin.

 

Sobreestimular-los o omplir-los l’agenda d’activitats durant l’estiu no tan sols impedeix que aprenguin a gestionar el seu temps, sinó que també els impedeix descobrir què és el que realment els agrada.
Els adults dediquem el nostre temps lliure a aquelles activitats que ens fan feliços. Perquè els nens també aprenguin a organitzar-se i a discernir entre obligació i entreteniment han de poder aturar-se i dir: “I ara què faig?”.

Un altre dels avantatges de l’avorriment és que està directament relacionat amb la imaginació i la creativitat. Segons el 8è quadern FAROS sobre creativitat i infància, la creativitat és una habilitat latent en tots nosaltres, però que s’ha d’entrenar des de la infància per tal que ens permeti adquirir competències i habilitats per afrontar els reptes socials, personals i laborals que la vida plantegi.

I com s’entrena la creativitat? Amb temps.

Temps per idear nous jocs, per assajar una obra de teatre, per fer experiments, per pintar murals, per desmuntar joguines i crear-ne de noves, per preparar un concert de música, per muntar un joc de pistes, per escriure contes, per inventar-se manualitats….; és important que qualsevol d’aquestes activitats surti d’ells mateixos, que no sigui una activitat dirigida. I perquè això passi cal estar prèviament avorrit.

 

Aquesta setmana us proposem que prepareu una llista juntament amb el vostre fill de coses que li agraden, així cada cop que us digui que està avorrit, que seran unes quantes, hi pot donar un cop d’ull i buscar activitats que ell mateix en algun moment ha pensat que poden ser divertides.

 

I aquí teniu algunes propostes que escapen del currículum escolar però que seran un gran aprenentatge i els ajudaran a créixer com a persones i fomentaran la seva creativitat. Bon estiu!!

 

  • ⎯ Escriure un diari o un quadern de viatge.

 

  • ⎯ Passejar per la natura.

 

  • ⎯ Anar a la biblioteca o a la llibreria i escollir un bon llibre.

 

  • ⎯ Jugar a algun joc de taula després de dinar, quan fa massa calor per a qualsevol altra cosa.

 

  • ⎯ Fer molt esport: anar en bici, nedar a la piscina, jugar a futbol, patinar.

 

  • ⎯ Jugar a fet i amagar, construir cabanes.

 

  • ⎯ Planificar els àpats amb els pares, anar al mercat o ajudar-los a preparar el dinar, un berenar saludable per als amics, un pastís casolà…

 

  • ⎯ Assistir a actes culturals: espectacles infantils, concerts, museus… És època de festes majors, serà fàcil trobar-ne prop de casa!
Compartir: Facebook / Twitter