• No hi ha productes al carret.
Botiga Botiga

Blog

El blog del Menuari

18/5/2017

“El ioga és molt positiu per millorar l’autoestima i seguretat dels adolescents”

Compartir: Facebook / Twitter
yoga-2
Quins beneficis aporta el ioga als nens? Quan han de començar a practicar-lo? Quina dieta ha de seguir-se per practicar ioga? S'ha de ser vegetarià? Per què està tan de moda? Parlem de totes aquestes qüestions amb Aurora Arenas, cofundadora de Yogabiz i professora de ioga formada amb el mestre Ramón Cases i titulada per l’AEPY.

Quins són els principals beneficis que aporta el ioga als nens?

A nivell físic, el ioga els ajuda a millorar la coordinació, equilibri i concentració. També resulta beneficiós per a la seva flexibilitat i per reforçar la seva musculatura. Malgrat això, els nens són bastant yogis, per la qual cosa les postures que adopten tenen una connexió natural amb el cos i tenen una harmonia i relació amb aquest més equilibrada que els adults.

 

I, els beneficis mentals?

Els exercicis de respiració els ajuden a relaxar-se i la meditació els ajuda a controlar els seus nervis. La pràctica del ioga ensenya, tant a nens com a adults, a saber respirar, a adonar-te de com estàs, a escoltar-te i a entendre les teves emocions.

 

El ioga aporta algun benefici especial per als adolescents?

A partir dels 13 i 14 anys ja tenen un major coneixement del cos i, per tant, els resulta més fàcil la seva pràctica. No obstant això, ja comencen a tenir problemes d’esquena, per la qual cosa el ioga els pot beneficiar més a nivell corporal. A més, el ioga és molt positiu per millorar l’autoestima i seguretat dels adolescents. Quan veuen que els van sortint les postures i van aconseguint fer coses que potser al principi els semblaven molt difícils, van guanyant confiança.

 

Hi ha una edat ideal per començar la pràctica del ioga?

Els professors de ioga per a nens suggereixen començar quan ja tenen certa coordinació i control del seu cos, és a dir, a partir dels quatre anys aproximadament. Però es tracta d’un ioga molt adaptat, que gira entorn del joc. Moltes vegades el que es fa és explicar un conte a partir del qual els nens han d’escenificar els diferents protagonistes de la història mitjançant les postures del ioga: el gat, el lleó…

 

Tenen suficient concentració com per dur a terme aquestes postures?

Sí, la veritat és que els nens no tenen tant problema amb la part més relacionada amb la relaxació i la respiració, ja que es concentren molt. Però com el tema de l’equilibri i la coordinació els costa, les històries ajuden a captar la seva atenció i interès. A més, a aquesta edat no tenen la capacitat per entendre el que és el ioga, tal com pot entendre-ho un adolescent, per la qual cosa el joc és un bon mètode.

 

El ioga és un estil de vida que està estretament vinculat a una alimentació saludable. Com definiries la relació entre el ioga i l’alimentació?

Existeix una relació directe, ja que una part important del ioga fa referència a com ha de viure la persona que ho practica. Hi ha gent que ho relaciona amb ser vegetarià, ja que un dels principis del ioga és l’ahimsa, és a dir, la no violència. Per aquest motiu, apliquen aquest principi a l’alimentació, evitant consumir productes que provoquin dany als animals. Tot i així, molts mestres no vinculen el ioga amb el ser vegetarià, però sí amb una dieta equilibrada.

 

En què consisteix aquesta dieta?

La dieta vinculada al ioga consta de molta fruita, verdura i cereals, tal com promou Menuari. Al cap i a la fi, es tracta de prendre consciència del que un menja, seguint un consum lògic i equilibrat amb nosaltres i el nostre entorn. El ioga ens ensenya a escoltar i a entendre el nostre cos, per la qual cosa l’alimentació juga un paper molt important.

 

En els últims anys el ioga s’ha popularitzat molt. A què creus que és degut?

Jo crec que es deu al fet que el ioga fa sentir bé a tothom, no necessites d’unes condicions físiques especials i és difícil fer-se mal. A més, no només aporta beneficis a nivell físic, sinó que també emocional i mentalment. D’altra banda, penso que està de moda per la seva banda més estètica i comercial, ja que actualment existeix una gran campanya a favor de l’estil de vida relacionat amb ioga.

 

Desapareixerà com tota moda?

El ioga existeix des de fa moltíssim temps i als països orientals es practicarà sempre. Aquí, algun dia passarà una mica de moda i només ho exercitaran les persones que saben que els va bé. Ara estem vivint el seu boom. Però, sincerament, com a societat estressada ens fa falta el ioga i la meditació per aprendre a relacionar-nos amb el nostre cos i a bregar amb els conflictes interns que sofrim sobre com ens veiem, com ens sentim o com estem.

 

I, què opina sobre l’extensió d’aquesta moda als nens?

Pels beneficis que abans he esmentat, crec que és molt positiu. To i així, crec que seria interessant que els docents també practiquessin ioga perquè podrien transmetre aquesta tranquil·litat i calma als estudiants i podrien usar les seves eines per ajudar a nens que tinguin conflictes determinats.

 

Ets cofundadora de Yogabiz, una companyia que fa classes de ioga a empreses. Com va sorgir la idea?

De la constant argumentació que s’usa per no practicar ioga que és el no tinc temps. Buscàvem eliminar aquesta excusa, ja que la setmana té moltes hores i creiem que sempre es pot dedicar una o dues a practicar ioga. O almenys a cuidar-te, a escoltar-te i a sentir-te.

 

Quins són els principals resultats que heu obtingut?

Hem notat que no milloren únicament a nivell individual (estan més contents, se senten millor…), sinó que també millora la relació entre els empleats que practiquen ioga. El seu nivell d’estrès baixa, arriben a acords més ràpidament i les relacions entre ells flueixen millor. A més, milloren a nivell corporal, ja que són persones que acostumen a treballar moltes hores assegudes davant l’ordinador, i el ioga que oferim està molt centrat en la columna vertebral pel que els enforteix els músculs i els corregeix la postura.

Compartir: Facebook / Twitter