• No hi ha productes al carret.
Botiga Botiga

Blog

El blog del Menuari

18/4/2017

“Convertir l’alimentació en un acte social i familiar és fonamental per a la prevenció de les patologies alimentàries”

Compartir: Facebook / Twitter
20170418_patologies
Com detectar trastorns de conducta alimentària? Què hi poden fer les famílies? Quins hàbits alimentaris afavoreixen l’obesitat infantil? Quina és la importància de planificar els àpats setmanals? Avui, amb motiu del Dia Mundial de la Salut, reflexionem sobre totes aquestes qüestions amb diferents professionals de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona.
 1. Quines propietats beneficioses aporta la dieta mediterrània per a la salut?

Cal destacar el tipus de greix que caracteritza aquest patró alimentari com l’oli d’oliva, el peix i els fruits secs; les proporcions en els nutrients principals de les seves receptes, és a dir, cereals i vegetals com a base dels plats i carns o similars com a guarnició, i també la riquesa en micronutrients fruit de la utilització de verdures de temporada, herbes aromàtiques i condiments.

 

 • Un 11% dels joves espanyols estan en risc de patir algun tipus de trastorn alimentari. Quins són els principals trastorns de conducta alimentària?
 • Els més coneguts són l’anorèxia nerviosa i la bulímia nerviosa que es caracteritzen per una conducta alterada en relació a la ingesta alimentària i pensaments erronis en relació a la dieta, el pes i la figura corporal. Un tret habitual d’aquests trastorns és la manca de consciència de la malaltia i, per tant, la manca de motivació per recuperar-se.

   

 • Quins són els símptomes?
 • Poden ser de tipus físics (pèrdua de pes en poc temps d’origen desconegut, canvis de pes sobtats, trastorns menstruals, etc.), conductuals (canvi d’hàbits alimentaris, desaparèixer després dels àpats i tancar-se al bany, rituals estranys amb el menjar, obsessió per pesar-se contínuament, etc.) o psicològics (preocupació extrema per la figura, dieta i pes, comentaris despectius sobre el propi cos, baixa autoestima, etc.).

   

 • Quins consells donaria a les famílies per prevenir que es desenvolupin aquests trastorns en infants i joves?
 • Es recomana potenciar l’autoestima dels nens, promoure hàbits alimentaris i un estil de vida saludable, fer, com a mínim, un àpat al dia en família, oferir-los eines per desenvolupar un sentit crític davant estereotips de bellesa imposats i irreals, fomentar la comunicació a nivell familiar o advertir-los sobre els continguts nocius d’internet i xarxes socials, entre altres consells.

   

 • Quina és la importància de la planificació dels àpats setmanals per combatre els trastorns de conducta alimentària?
 • La planificació dels àpats incidirà en tenir uns bons hàbits alimentaris, que juntament amb l’activitat física, són les pautes més eficients a l’hora de prevenir els trastorns de conducta alimentària i l’obesitat. Fer un àpat en família i convertir l’alimentació en un acte social i familiar és fonamental per a la prevenció de les patologies alimentàries.

    
 • L’increment de la obesitat infantil a Espanya preocupa als experts. Quines són les principals causes i hàbits alimentaris que afavoreixen l’obesitat infantil?
 • Es pensa que la principal causa de l’augment de les xifres d’obesitat a Espanya és la combinació de dos factors: la disminució de la despesa calòrica per activitat física i l’empitjorament del patró alimentari de la població.

    
 • Com es pot combatre?
 • Cal promoure l’augment de l’activitat física amb inversions en infraestructures, un disseny urbà que afavoreixi la pràctica esportiva i els desplaçaments a peu, millorant la seguretat, afavorint la conciliació laboral amb la familiar per dedicar més temps a l’activitat en família, etc. També cal millorar els patrons alimentaris amb una actuació educativa a diferents nivells i facilitant la compra de producte fresc saludable.

   

 • Finalment, quins projectes esteu duent a terme en la Unitat de TCA de l’Hospital de Sant Joan de Déu?
 • Estem desenvolupant noves estratègies de tractament centrades en les noves tecnologies. Estem valorant, com a complement de la teràpia habitual, l’eficàcia d’aplicacions mòbils que ajuden a registrar les ingestes realitzades i els pensaments i emocions associades.

   

 • Quin objectiu perseguiu?
 • Es pretén augmentar l’adherència al tractament dels adolescents i reforçar el vincle amb el terapeuta. També estem estudiant la implementació de la realitat virtual com a eina d’afrontament a la pròpia imatge corporal (en el cas de la anorèxia nerviosa) o al menjar (bulímia nerviosa) i com a estratègia de regulació emocional i disminució de l’ansietat davant el menjar.

  Compartir: Facebook / Twitter