• No hi ha productes al carret.
Botiga Botiga

Blog

El blog del Menuari

14/12/2017

Com fer dels àpats de Nadal una activitat per a la família

Compartir: Facebook / Twitter
Children making Christmas cookies
Ja hem comentat moltes vegades que és molt beneficiós que els nens participin de les activitats a la cuina, però també és cert que en el dia a dia amb les presses i el cansament no ens resulta gens fàcil. Només de pensar en l’estona que estarem després per netejar-ho tot ens en fa passar les ganes!

Però tranquils, perquè aquesta és una sensació bastant habitual, i també certa! És absurd pretendre que d’un dia per l’altre passarem a ser una família feliç on tots treballen per preparar el sopar amb harmonia. Oblidem-nos de les imatges idíl·liques!

Tot i així, no podem negar que hi ha molts motius pels quals és aconsellable que hi participin, i les vacances són un bon moment per compartir aquesta estona plegats. Evidentment no es tracta de confiar-los la preparació de l’escudella i la carn d’olla (encara!!), però hi ha moltes coses que sí poden fer.

 

Quan els nens participen a la preparació del dinar o sopar guanyen confiança i autonomia. És un procés que cal portar a terme de mica en mica, donant-los tasques senzilles a l’inici, en funció de l’edat de cada un. Rentar aliments, mesurar, barrejar, utilitzar el microones o el forn, diferents tècniques de tall, tècniques i punts de cocció, etc. A més, aprendran també els riscos que pot haver-hi a la cuina, i tècniques de seguretat alimentària, com ara revisar les dates de caducitat o no trencar la cadena del fred en determinats aliments, preveient així futurs accidents.

 

El Nadal, amb totes les seves trobades familiars i entre amics, és un bon moment per involucrar-los a la cuina.

Fent-los partícips gaudiran molt més de l’àpat i se sentiran satisfets d’haver compartit les seves preparacions amb als seus familiars. Com dèiem a l’inici, es pot fer en diferents graus:

 

  • 1_ Decorant la taula: poden fer-ho segons la seva creativitat, o podeu buscar junts idees i imprimibles a Internet. Targetes amb el nom de cadascú, full amb el menú del dia, missatges o detalls personalitzats, centres de taula,.. Hi ha moltes possibilitats i per a tots els nivells.

 

  • 2_ Deixant-los escollir un plat que prepararan íntegrament ells. El més fàcil és que siguin responsables d’un aperitiu o d’unes postres. Deixem-los escollir el plat, fer la llista de la compra, acompanyar-nos a comprar-ho, cuinar i decidir com es presenta. Ells en seran els màxims responsables i segur que voldran quedar bé amb la resta de la família. Aquí no se sentiran uns ajudants, sinó autèntics xefs!

 

  • 3_Els pares ens hem de mentalitzar que en alguns moments podrà ser una activitat caòtica. Segur que nosaltres ho faríem molt més ràpidament, bé i sense embrutar, però d’aquesta manera ells mai aprendran a fer-ho ni podran gaudir del reconeixement dels altres. Aprofitem l’espai i el temps que la cuina ens ofereix per compartir coneixements, experiència i records. Ja tindrem temps després de netejar-ho; per tant, gaudim del moment.

 

Esperem que tingueu molt bon Nadal i que passeu molt bones estones a la cuina i a la taula!

Compartir: Facebook / Twitter