• No hi ha productes al carret.
Botiga Botiga

Blog

El blog del Menuari

14/11/2017

5 motius per escollir productes Km0

Compartir: Facebook / Twitter
20170527_114656
Consumir productes de proximitat, els anomenats de Km. 0, és una tendència a la qual cada vegada s'estan sumant un major nombre de persones. Aquest tipus d'alimentació es fonamenta en productes en que la matèria primera procedeix d'un radi inferior a 100 quilòmetres del lloc en què es troba el consumidor. A continuació, et detallem alguns dels avantatges que suposa "apuntar-se" al consum d'aquest tipus d'aliments.

1_ Aliments més saludables. Els productes de Km. 0 són més saludables i de major qualitat i acostumen a conservar en major mesura totes les seves propietats nutricionals. Tot això és degut a que la proximitat entre la producció i el consum evita llargues conservacions i la inclusió d’elements potenciadors del sabor com sucres afegits, greixos o estabilitzants com determinats olis. A més, cal tenir en compte que els productors d’aquest tipus d’aliments, en molts casos, aposten per la producció ecològica, és a dir per aliments naturals lliures de conservants i fertilitzants.

 

2_ Productes de temporada. Tot i que molts aliments estan disponibles als mercats durant tot l’any, el cert és que tenen una estacionalitat determinada. Això vol dir que en aquell moment estaran en el seu punt òptim de maduració i que han sigut cultivats de forma natural, sense estar subjectes a processos artificials de producció ni incorporar elements destinats a llargs processos de conservació. A més, afavoreix la diversitat de cultius així com el manteniment d’una agricultura i una gastronomia tradicional i local.

 

3_ Potenciar el treball dels productors locals. El consum de productes de proximitat té un gran impacte en la dinamització de l’economia agrícola del nostre entorn, sovint cooperatives de treball o petits productors independents, en front de les grans explotacions agrícoles. Inclús sovint poden ser visitades en família, cosa molt interessant per a saber d’in venen els aliments i conèixer diferents varietats. Es facilita així la preservació d’espècies rares i autòctones de cada lloc.

 

4_ Estalvi econòmic. En ser productes propers i de ràpid consum l’agricultura i ramaderia de km. 0 no porta associats costos d’intermediació i transport, i al estar els horts en el seu punt de màxima producció, fa que hi hagi més oferta disponible, fet que provoca una disminució del preu de venda. A més, la proximitat amb el productor permet un major control i traçabilitat dels aliments i evita sobre costos associats al packaging o la publicitat.

 

5_ Sostenibilitat i major respecte al medi ambient. Els mitjans de transport i les cambres frigorífiques són excloses de la cadena de distribució, amb el conseqüent estalvi en energies que fomenten la contaminació i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. D’altra banda, en no precisar de condicions especials d’envasat destinades a la seva durabilitat, es redueix el malbaratament en productes no biodegradables.

 

És amb petites accions com aquestes que els consumidors finals podem aportar el nostre granet de sorra per a una economia agrícola més justa i una producció més ecològica. A més, contribuïm així a preservar els trets identitaris de la gastronomia tradicional, i per tant, de la cultura de cada lloc. Gaudim-ne!

Compartir: Facebook / Twitter