• No hi ha productes al carret.
Botiga Botiga

Alimentació saludable

La dieta mediterrània una de les més saludables

La dieta Mediterrània, pròpia de la nostra zona i considerada una de les més saludables del món, ens permet gaudir d’una alimentació equilibrada de forma molt fàcil, gràcies a la gran varietat de productes que el nostre clima ens ofereix.

Una dieta saludable, ha de ser suficient, variada, adaptada a les necessitats de cada persona i agradable.


Menjar variat

La piràmide nutricional ens orienta per a saber la freqüència en que es recomana de consumir els diferents grups d’aliments. Per tenir una adequada aportació d’energia durant el dia, es recomana repartir els aliments en 4-5 àpats diaris: tres de principals (esmorzar, dinar i sopar) i 1 o 2 de complementaris (un a mig matí i un altre, el berenar, a mitja tarda).

Com més colors hi hagi al plat, més variada serà l’alimentació i, per tant, més completa.

Planificar els àpats

30-35%
dinar
25%
sopar
15-20%
esmorzar
10-15%
berenar
10%
mig matí

Importància dels àpats diaris segons les necessitats energètiques dels nens


La falta de temps a causa de la feina dels pares, fa que la majoria de famílies dediquin poc temps a la cuina i es busquin solucions ràpides, massa sovint en forma de menjars preparats, repetitius i poc equilibrats, que a la llarga, poden repercutir en la salut dels nens, ja sigui per malalties poc habituals fins ara en menors, o per excés de pes, cada cop més freqüent al nostre país.

La millor manera per no haver d’improvisar cada vespre el que soparem, és la planificació dels àpats
1
Un esmorzar adient és aquell que està composat com a mínim per: cereal + làctic + fruita.
2
El berenar és el moment idoni per equilibrar el dia. Segons el que s’hagi esmorzat, dinat, i la previsió de sopar.
3
Els dinars i sopars han de seguir sempre un mateix patró, on hi siguin presents farinacis, hortalisses i proteïna. És el que es coneix com a plat equilibrat.

Les proteïnes són un nutrient imprescindible perquè formen part de les estructures corporals i subministren el material necessari per al creixement i reparació de teixits i òrgans del cos. La proteïna que mengem pot ser d’origen animal, (làctics, ous, carns, peix i marisc) o d’origen vegetal, present bàsicament als llegums.

Proteïna

Són el pilar de la nostra alimentació, al ser la principal font d’energia, la nostra gasolina. S’hi inclou en aquest grup: pasta de blat, pa, arròs, cuscús, blat de moro i altres cereals menys habituals però que mereixerien ser-ho com la quinoa, el mill o la civada. També s’hi inclouen les patates, el moniato i altres tubercles.

Farinacis

Són juntament amb la fruita la principal font de vitamines, minerals, fibra i antioxidants. Es recomana consumir-les a diari i de forma abundant tant en cru com cuites. Cada una té una composició diferent, pel que es recomana menjar-ne de diferents varietats, prioritzant sempre les de temporada.

Hortalisses

Les fruites són fonts importants de vitamines i minerals, a més d’aportar aigua i fibra, que afavoreixen el procés digestiu fent que l’organisme funcioni correctament. Per això és tant important menjar-les cada dia. La fruita seca (amb menys contingut d’aigua) és molt saludable, però mai ha de substituir la fruita fresca.

Fruita

L’aigua és un element indispensable per a la vida, i és el component majoritari del nostre cos. Cada dia perdem al voltant de 2 litres d’aigua, que haurem de recuperar ja sigui bevent-la directament, o a través dels aliments (sopes, sucs, fruites, verdures...)

Aigua